Examene medicale oportune femeilor

Published on 2013-08-27

  • Examene medicale oportune femeilor

Se spune ca este mai bine sa previi decat sa tratezi! In general, vizita la medic este asociata automat cu un sentiment negativ, insa trebuie sa constientizam faptul ca sanatatea este cea mai importanta, iar o consultatie medicala periodica ar trebui sa existe pe agenda oricarei femei, indiferent de varsta.

Sfatul medicului este de a efectua cel putin o data pe an un control medical general general, ce cuprinde un set de analize a organelor si sistemelor corpului nostru, pentru a monitoriza sanatatea sau pentru a vindeca eventuale probleme. Femeilor, in special, le este indicat sa faca urmatoarele examene medicale:

  • In primul rand, este necesara efectuarea unui set de analize de sange care ofera informatii relevante despre nivelul de sodiu, magneziu, potasiu, cloruri, dioxid de carbon, glucoza si creatinina din organismul uman.
  • Un alt examen medical care ocupa un loc fruntas in fisa noastra medicala este electrocardiograma, relevanta pentru monitorizarea sanatatii inimii.
  • Pentru femeile care au avut o sarcina sau au intrat in menopauza, este recomandata o evaluare hormonala a activitatii tiroidei, pentru a preveni eventuale riscuri generate de disfunctiile acestei glande.
  • Controlul ginecologic este absolut obligatoriu pentru toate femeile, indiferent daca au sau nu activitate sexuala regulata. De cele mai multe ori, aceasta vizita la medic este insotita si de testul Papanicolau, care presupune prelevarea unor celule pentru a depista cancerul de col uterin - un test usor si deloc dureros, insa extrem de important.
  • De asemenea, este recomandata efectuarea unei mamografii in special femeilor care au implinit varsta de 40 de ani sau celor care au avut in familie antecedente medicale de cancer la san. Este un examen ce permite depistarea unor neoformatiuni maligne incipiente si ajuta la stabilirea tratamentului potrivit pentru procesul de vindecare.

Odata cu inaintea in varsta, femeilor le este recomandat sa faca anumite analize de specialitate, pentru ca sunt predispuse la aparitia unor afectiuni generate de dereglarile menstruale sau de un stil de viata nesanatos. Statisticile arata ca aproximativ 50% dintre ele sunt diagnosticate cu fibrom uterin, aproape trei sferturi se confrunta cu sindromul premenstrual si, desigur, majoritatea femeilor sufera din cauza efectelor menopauzei. Prin urmare, sunt necesare anumite examene medicale special dezvoltate pentru a depista aceste afectiuni.

Menopauza este o etapa importanta a organismului femeii, asa ca se recomanda o atentie sporita si un control medical special. Osteoporoza, principala amenintare a femeilor la menopauza, cere ca in primii doi ani de dupa intrarea in aceasta etapa a vietii sa fie efectuat un examen de osteodensimetrie. Acesta estimeaza gradul de rezistenta al scheletului si ajuta la anticiparea riscului de aparitie al osteoporozei.

Tineti cont de sfatul medicului si nu neglijati sanatatea!