Afectiunile prostatei si imunitatea

0000-00-00 00:00:00 / Categorie: Toate / Frumusețe și îngrijire

Tocmai te-ai intors de la medic si acesta te-a informat ca esti unul dintre cei peste 25% dintre barbati care risca o afectiune a prostatei, pentru care fie ai nevoie de tratament medicamentos, fie vei fi supus unei interventii chirurgicale. Probabil prima intrebare pe care ti-o pui, este cauza care a determinat aceasta predispozitie.

 

Stim cu totii ca sistemul imunitar este un mecanism vital, a carui functionare optima este esentiala pentru mentinerea starii generale de sanatate. Orice dezechilibru precum odihna insuficienta, alimentatie deficitara sau stres, poate duce la vulnerabilitatea sistemului natural de aparare.

Dincolo de acesti factori care ne influenteaza pe toti, exista si dereglari care afecteaza exclusiv sistemul imunitar al barbatilor.

 

Cea mai mare influenta pe care un sistem imunitar slabit o are in cazul barbatilor, este la nivelul prostatei, determinand afectiuni de tipul prostatitei, adenomului si cancerului de prostata. Acestea pot complica in mod serios viata sociala deoarece influenteaza negativ actul sexual si produc infectii ale organelor genitale.

Aparitia si evolutia acestora trebuie tratata cu foarte mare atentie intrucat este puternic corelata cu sistemul imunitar. Practic, cu cat acesta este mai puternic, cu atat probabilitatea aparitiei acestor afectiuni scade.

Totusi, o imunitate crescuta nu garanteaza lipsa acestor probleme, deoarece exista o serie de alti factori care influenteaza buna functionare a prostatei: mostenirea genetica, expunerea la frig, consumul excesiv de calorii si intretinerea relatiilor sexuale mult prea des.

Un studiu efectuat de cercetatorii de la o universitate din Elvetia, a relevat faptul ca, sexul practicat cu o frecventa mai mare de trei ori pe saptamana poate duce la slabirea sistemului imunitar si la aparitia bolilor urologice. De asemenea, acestia au specificat ca relatiile sexuale intretinute de doua ori pe saptamana reprezinta un ajutor urias pentru sanatatea organismului. Acestea stimuleaza productia de anticoripi, ceea ce duce la intarirea sistemului imunitar.

Barbatii care sunt predispusi la afectiuni ale prostatei pot preveni neplacerile cauzate de acestea printr-un regim dietetic bazat pe alimente bogate in zinc, beta-caroten, vitamina C si vitamina E, magneziu sau acizi grasi esentiali care se gasesc in legumele verzi, nuci si citrice. O alimentatie sanatoasa, rationala si plina de fibre reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului de prostata si are un rol general benefic asupra organismului, crescand considerabil imunitatea.

Si cum intodeauna este mai bine sa prevenim decat sa tratam, medicii recomanda ca o dieta echilibrata sa fie consistent sustinuta de un stil de viata sanatos. In acest sens, adoptarea unor reguli simple in viata de zi cu zi precum: inlocuirea cafelei cu ceaiul verde sau negru, renuntarea la fumat, exercitii fizice regulate si control medical periodic, poate face semnificativ diferenta.

In caz ca mai exista vreo indoiala, un sistem imunitar puternic si un stil de viata sanatos sunt cheia unui echilibru eficient, care asigura functionarea armonioasa a organismului si previne aparitia complicatiilor de natura uro-genitala.