Legatura dintre imunitate si flora vaginala

0000-00-00 00:00:00 / Categorie: Toate / Igiena Personală

Unul dintre cele mai sensibile sisteme ale organismului feminin este cel reproducator. Desi parerea generala este ca zona intima trebuie considerata un subiect tabu, studiile numeroase care abordeaza aceasta problematica o infirma.

Exista o stransa legatura intre imunitate si aparatul uro-genital, de buna functionare a acestuia si de mentinerea unui echilibru optim fiind responsabile ingrijirea corecta si asigurarea unui organism puternic. Atunci cand acestea nu sunt tratate cu atentia cuvenita, pot aparea modificari ale florei vaginale care mai departe duc la dezvoltarea infectiilor genitale.

Mecanismul defensiv al ecosistemului vaginal este mentinut in primul rand de acidul lactic si bacteriile benefice aflate in componenta florei vaginale, care stimuleaza organismul si ii ofera protectie impotriva bolilor si infectiilor.

Mai mult de 90% din flora vaginala este formata din specii de lactobacili, bacterii cu rol esential in protectia florei vaginale. In lipsa acestora, se poate produce un dezechilibru care conduce la dezvoltarea rapida a infectiilor. Aceste tipuri de bacterii se gasesc in acidul lactic care este abundent in anumite produse din alimentatie, precum iaurturi naturale, chefir sau drojdie de bere. Pentru mentinerea unui sistem reproducator sanatos, o dieta echilibrata nu se extinde doar la aportul zilnic de acid lactic, ci si la evitarea greselilor de alimentatie. Produsele de tip fast-food, dulciurile, carbohidratii, mezelurile si produsele de patiserie sunt doar cateva dintre alimentele care dauneaza pe termen lung sistemului imunitar.

Aditional alimentatiei deficitare, o alta cauza a afectiunilor florei vaginale este stresul: starile tensionate si oboseala pot conduce la un dezechilibru al intregului organism si implicit al sistemului uro-genital, afectand mediul acid al vaginului care devine astfel mult mai predispus la infectiile produse de bacterii. Una dintre cele mai cunoscute si raspandite dintre acestea este vaginita bacteriana, care afecteaza caracteristicile normale ale secretiei vaginale.

In acest sens, este foarte importanta mentinerea aciditatii optime a ph-ului florei vaginale deoarece modificarile asupra acestuia determina un mediu alcalin ce favorizeaza scaderea numarului probioticelor numite Lactobacillus.

O greseala comuna, cu impact major asupra sistemului imunitar, este consumul excesiv sau nedocumentat de antibiotice. Acestea distrug bacteriile sanatoase necesare mentinerii functiei de aparare , modifica microbiologia vaginului si cresc riscul de infectie. Tratamentul indelungat cu antibiotice favorizeaza dezvoltarea ciupercilor, in special a ciupercii Candida Albicanis, care se inmulteste atunci cand imunitatea este scazuta si cand echilibrul florei vaginale este intrerupt.

Igiena feminina este o responsabilitate esentiala pentru orice femeie, tocmai de aceea atentia fata de cateva reguli simple de alimentatie si ingrijire impreuna cu informarea generala asupra acestui subiect sunt cativa pasi simpli care asigura mentinerea unui organism puternic pregatit pentru a putea sustine o flora vaginala optima si echilibrata.