Cum scapi de transpiratia excesiva?

0000-00-00 00:00:00 / Categorie: Toate / Igiena Personală

Cu totii ne-am confruntat cel putin o data in viata cu situatia suparatoare de a fi transpirat in abundenta, mai ales in zona axilei. Cu toate acestea, lichidul sarat eliminat de catre corp prin glandele sudoripare ajuta corpul sa isi mentina o temperatura stabila, fiind un proces fiziologic extrem de necesar organismului. Bineinteles, sunt si situatii in care transpiratia in exces (hiperhidroza) este cauza unor dereglari emotionale si psihologice ce pot afecta relatiile personale si profesionale si care, de cele mai multe ori ascunde afectiuni grave ale organismului.

Aproximativ 2-3% din populatia lumii produce 1 litru de transpiratie pe zi, insa cei care sufera de hiperhidroza pot depasi aceasta cifra de zece ori mai mult. In mod ciudat, femeile au mai multe glande sudoripare decat barbatii, dar la acestia din urma ele sunt mai putin active. Transpiratia nu apare doar atunci cand afara este foarte cald sau faci sport, ci si atunci cand esti expus la rusine, furie, rstres sau teama, procesul fiind in totalitate controlat de catre sistemul nervos.

Cum faci diferenta intre transpiratia normala si cea abundenta?

Daca doar transpiri mai mult decat ceilalti in conditii de caldura sau care necesita efort, atunci este o reactie fireasca a organismului, care simte nevoia sa se racoreasca. Daca insa temperatura este normala, nu esti anxioasa, nu ai febra si esti in stare de repaus, dar transpiri profund, este un semn ca ceva nu este in regula.

Exista trei tipuri de hiperhidroza: indusa emotional (afecteaza in principal zona axilara, palmele si talpile), hiperhidroza localizata (apare doar intr-o singura zona) si hiperhidroza generalizata (afecteaza tot corpul).

In ceea ce priveste tratarea transpiratiei excesive, aceasta poate fi remediata prin schimbarea stilului de viata sau apeland la un medic specialist. Nu exista un anumit remediu pentru a stopa transpiratul excesiv, insa exista mai multe metode de a tine sub control unele simptome:

 

1.    Evita mancarurile picante sau alcoolul, doi mari declansatori ai transpiratiei in exces;

2.    Foloseste mai degraba antiperspirant decat deodorant;

3.    Evita sa porti haine stramte, mai ales confectionate din nailon;

4.    Poti purta haine albe sau negre care vor face mai putin vizibila transpiratia;

5.    Pentru transpiratia picioarelor poti folosi sosete din materiale cu fibra naturala sau sosete special concepute pentru a absoarbe umezeala. Evita sosetele din materiale sintetice si schimba-le de cel putin de doua ori pe zi;

6.    Cumpara pantofi din piele, panza sau plasa, niciodata din material sintetic;

7.    Medicatie - Anticolinergice, beta-blocante sau antidepresivele si anxioliticele;

8.    Botox - injectiile cu botox sunt populare in chirurgia estetica, insa ajuta si in tratamentul hiperhidrozei axilare. Prin injectarea toxinei sunt scose din functie glandele exocrine sudoripare. Efectul dureaza pana la 8-9 luni, in functie de locul injectiei, doza administrata si reactivitatea individuala;

9.    Tratamentul chirurghical sau simpatectomia toracica endoscopica prin care se intrerup semnalele nervului localizat la nivel toracic sau simpatectomia lombara prin care glandele sudoripare sunt inlaturate din zona afectata;

Prin urmare, nu lasati hiperhidroza sa va afecteze calitatea vietii si sa aiba repercusuni in mediul socialin care activati. E timpul sa luati transpiratia in exces in serios si sa nu ignorati simptomele in cazul in care exista.