Căpușele: un pericol de luat în considerare

0000-00-00 00:00:00 / Categorie: Toate / Igiena Personală

Denumită popular şi “Florar”, luna mai ne întâmpină cu mult soare, verdeaţă, flori şi veselie, plimbările lungi şi dese devenind obişnuite în această perioadă. Natura devine terapie, iar ieșirile la iarbă verde sunt tot mai frecvente. Cu atât mai mult, este bine să nu uităm de pericolele care pândesc din iarba atât de plăcută și răcoroasă și anume: căpuşele.

Ce sunt, de fapt, căpuşele?

Căpuşele sunt insecte parazite, hematofage, care se hrănesc cu sângele gazdelor. Ele au dimensiuni mici, iar în momentul în care ingerează sângele, cresc de două-trei ori faţă de mărimea lor iniţială. Nu trebuie uitat nici faptul că ele se găsesc pe tegumentele mamiferelor (sau în blana lor), pe pielea păsărilor sau, mai rar, a reptilelor. De asemenea, este bine de ştiut că aceste insecte fac parte din aceeaşi clasă cu scorpionii şi păienjenii.

Care sunt riscurile?

Odată atacaţi de căpuşe, trebuie să fim informaţi despre bolile care ar putea apărea. Căpuşele transportă bacteria ce cauzează boala Lyme şi sunt active în timpul primăverii, la începutul verii şi toamna. Cum se manifestă această afecțiune și de ce ar trebui să ne îngrijoreze?

Ei bine, mai întâi, apare o înroşire a pielii, după care pot apărea simptome care nu au neapărat legătură cu zona în care a apărut muşcătura, de genul lipsei de energie, durerilor de cap sau durerilor musculare și articulare. Dacă persoana afectată nu s-a tratat în decursul a câteva luni sau s-a tratat incorect, pot apărea complicaţii la nivelul ochilor, încheieturilor, ba chiar şi la nivelul inimii sau creierului (poate fi afectată vorbirea sau memoria).

Soluţii de îndepărtare a căpuşelor şi de prevenţie

 

●         Dacă locuiţi la casă, este bine să luaţi în considerare următorul aspect: vegetaţia trebuie întreţinută cu mare atenţie, fără a depăşi câţiva centimetri înălţime.

●         Aveţi grijă atunci când ieşiţi la iarbă verde! Căpuşele îşi găsesc întotdeauna locul în zonele cu buruieni sau tufişuri. Ar fi bine să verificaţi dacă locul este infestat cu aceste insecte înainte să întindeți pătura de picnic.

●         Vestimentaţia ajută şi ea la depistarea căpuşelor. Cu cât ne îmbrăcăm mai colorat, cu atât ne va fi mai uşor să le vedem şi să le înlăturăm.

 

Specialiștii Ropharma recomandă

·       Activit Probiotic, un supliment alimentar numai bun pentru infecții bacteriene, care ajută la menținerea unui sistem imunitar robust prin efectele imunomodulatoare.

·       Activit Imuno Forte, care stimulează imunitatea și reduce incidența complicațiilor în diverse afecțiuni datorită rolului său antiviral, antibacterianm și antiparazitar.

  

Alte Surse:

http://bit.ly/2qmOi7y & http://bit.ly/2qmPmIx


Taguri: capuse, boala Lyme,