Viata sexuala in timpul sarcinii

0000-00-00 00:00:00 / Categorie: Toate / Viața sexuală

Viata sexuala in timpul sarcinii a fost mereu un semn de intrebare pentru fiecare femeie care a aflat ca este gravida. Nu este interzisa activitatea sexuala in timpul sarcinii, ba dimpotriva, poate avea efecte benefice. Cu toate acestea, doar medicul care supravegheaza sarcina este cel care iti poate spune daca exista conditii care sa-ti restrictioneze actul sexual, orgasmul sau excitarea sexuala.

Cand nu este indicat sexul in timpul sarcinii:

Consultarea medicului in legatura cu viata sexuala in timpul sarcinii este foarte importanta. Numai el poate spune ce este recomandat si ce nu, mai ales daca o femeie gravida se confrunta cu probleme precum:

·           Sangerari vaginale inexplicabile

·           Dureri abdominale

·           Placenta previa, atunci cand placenta este atasata foarte aproape sau chiar acopera cervixul (deschiderea uterului)

·           Scurgeri de lichid amniotic

·           Posibilitatea declansarii premature a travaliului

·           Risc iminent de avort

·           Risc de nastere prematura

·           Istoric cu sarcini pierdute sau nasteri premature

·           Col uterin slabit sau deschis

Totusi, daca iti faci griji ca in timpul activitatii sexule copilul are de suferit, afla ca acesta este protejat impotriva posiblelor infectii de un strat subtire de mucus, de muschii puternici ai uterului si de lichidul amniotic. Practic, lichidul amniotic este un amortizor foarte bun deoarece copilul este ancorat de uterul mamei, astfel nemaiexistand riscul ca sexul sa produca pierderea sarcinii. Daca simti miscarile fatului imediat dupa orgasm, acest lucru se datoreaza uterului si activitatii inimii sale si nicidecum faptului ca acesta simte durere sau disconfort.

Unii medici recomanda insa intreruperea activitatii sexuale in ultimele saptamani ale sarcinii deoarece sperma contine o substanta chimica care poate stimula contractiile, dar pentru cele mai bune sfaturi adresati-va direct medicului.

Este important sa te simti comod!

Gaseste o pozitie sexuala cat mai comoda pentru tine si, daca este necesar, poti folosi un lubrifiant. Actul sexual nu trebuie sa-ti provoace durere, iar contractiile uterului din momentul orgasmului trebuie urmarite cu atentie.

Studii recente au demonstrat ca o activitate sexuala in timpul sarcinii poate avea efecte benefice asupra corpului si a sanatatii femeii gravide, atat psihic cat si fizic. Un alt avantaj ar fi acela ca legatura dintre parteneri este astfel intretinuta si intarita.

Scaderea libidoului.

Libidoul unei femei gravide poate fi crescut sau scazut in timpul sarcinii, iar acest lucru este complet normal. Schimbarile hormonale care au loc in corpul femeii gravide pot afecta viata sexuala. In primele luni ale sarcinii, libidoul poate fi mai redus din cauza greturilor si a altor fenomene specifice acestei perioade. In al doilea trimestru de sarcina, dorinta sexuala poate fi, in unele cazuri mai crescuta decat era inainte de sarcina. In ultimele trei luni, apetitul sexual poate fi, din nou redus. Medicii recomanda pentru aceasta perioada, pozitii comode care sa nu creeze presiuni asupra abdomenului viitoarei mamici.