Abecedarul bolilor cu transmitere sexuală (BTS) în funcție de simptome

0000-00-00 00:00:00 / Categorie: Toate / Viața sexuală

În general, simptomele bolilor cu transmitere sexuală apar în două până la 14 zile de la contactul sexual și sunt destul de ușor de reperat. Cu toate acestea, trebuie atrasă atenția asupra faptului că nu toate bolile sexuale au simptome și că, prin urmare, se pot transmite anumite infecții complet neintenționat!

Pentru a repera din timp o boală cu transmitere sexuală, specialiștii Ropharma vă sar în ajutor cu câteva sfaturi și informații utile.

•         Cele mai comune simtome care pot indica o BTS.

Cele mai comune semne care ar putea să indice un astfel de diagnostic sunt:

-          scurgerile vaginale sau uretrale cu un miros puternic sau culoare accentuată;

-          eczemele, erupțiile cutanate sau excrescențele de la nivelul pielii;

-          senzația de mâncărime;

-      apariția de negi sau de neplăceri în timpul actului sexual, disconfort la urinare sau chiar apariția acestor simptome la partener;

Pe lângă acestea, există anumite simptome distincte pentru fiecare infecție în parte care să vă ajute să descoperiți întocmai sursa problemei. Fiecare boală cu transmitere sexuală poate genera un grad mai scăzut sau mai ridicat de complicații, însă, în funcție de stadiul în care se află. De aceea, este important să acordăm atenție corpului nostru și să mergem regulat la un control de specialitate (la ginecolog, urolog, dermatolog sau medicul de familie).

•         Afecțiuni genitale și manifestări.

•         Lățeii (sau păduchii lați).

Au ca principal simptom faptul că lasă umflături roșiatice, care provoacă mâncărimi intense, după ce se hrănesc cu sânge.

•         Scabia (sau râia).

Scabia este cauzată de un parazit și este caracterizată de același simptom, cu mențiunea că în cazul ei pot apărea și infecții secundare. Diferența dintre cele două este aceea că păduchii se pot observa cu ochiul liber la nivelul părului pubian.

•         Negii Genitali.

Altă boală aparent „vizibilă cu ochiul liber” sunt negii genitali, cauzați de virusul HPV care a fost deseori asociat cu apariția cancerului de col uterin. La femei, negii (care sunt nedureroși) pot apărea și pe pereții vaginului sau colului uterin fără ca acestea să observe, motiv pentru care este extrem de important un consult regulat.

•         Candidoza genitală.

Cea mai comună boală cu transmitere sexuală este candidoza genitală, care la femei se manifestă prin: iritație, roșeață, mâncărime în zona genitală, o secreție vaginală schimbată (albă, vâscoasă) și/sau o senzație de disconfort în timpul actului sexual, iar la bărbați prin: iritație, mâncărimi și/sau scurgeri din uretră.

•         Tricomoniaza.

De cele mai multe ori, tricomoniaza este asimptomatică la bărbați, însă în cazurile în care se manifestă apar dureri și usturimi la urinare, scurgeri uretrale, roșeață și iritații la nivelul prepuțului. La femei, se manifestă cel mai frecvent print-o scurgere vaginală abundentă, galben-verzuie, spumoasă și urât mirositoare. Poate fi însoțită și de usturimi sau dureri la urinare sau în timpul actului sexual. Cu toate că simptomele sunt destul de evidente la femei, există și cazuri (mai rar) în care tricomoniaza este asimptomatică și la ele.

•         Chlamydioza, determinată de un germen din interiorul celulelor, afectează în general colul uterin, uterul, trompele uterine și/sau uretra (la femei). În funcție de localizare, simptomele pot fi: scurgere vaginală galben-verzuie, puțin abundentă, pe care femeile o pot considera normală și o pot ignora, dureri abdominale joase sau dureri la urinare și nevoia de urinare frecventă. La bărbați, chlamydia determină inflamația uretrei, dar poate afecta și prostata sau chiar testiculele. Ea poate fi reperată din cauza secreției unui lichid albicios, tulbure, din penis și a usturimii. Chlamydioza poate fi, însă, asimptomatică (doar un sfert dintre femei și bărbați prezintă simptome).

•         Gonoreea este asimptomatică la femei, iar la bărbați se manifestă prin dureri la urinare, nevoia de a urina des și o scurgere uretrală. Dacă a fost contactată prin sex oral însă, se manifestă prin durere și iritație la nivelul gâtului, iar anal prin scurgere și iritație la nivelul anusului.

•         Sifilisul. În cazul sifilisului, după 10 până la 90 de zile de la infecție, apare o rană (de obicei unică, rotund-ovală, cam de dimensiunea unei monede de 50 de bani) în zona contactului sexual. Rana, numită „șancru” este o suprafață de unde lipsește pielea, nedureroasă și cu baza tare. După o vreme, aceasta dispare, iar persoana infectată consideră că a trecut de la sine/s-a vindecat, însă dispariția este primul semn că boala se agravează și se răspândește în organism.

•         Herpesul genital. Herpesul genital, o altă boală sexuală destul de comună, se manifestă la ambele sexe prin apariția uneia sau a mai multor vezicule în zona genitală, însoțite de mâncărimi și usturime.

•         Hepatita B. Boală complet asimptomatică la ambele sexe este hepatita B. Aceasta poate fi „reperată” prin faptul că persoana infectată manifestă stări de oboseală, nu are poftă de mâncare, are stări de greață sau episoade de vomă.

Sida. Cea din urmă boală și probabil, cea mai faimoasă, este SIDA, cauzată de virusul HIV. Virusul respectiv acționează la nivelul sistemului imunitar, astfel încât „simptomele” sunt cele ale oricărui om cu un sistem imunitar fragil/scăzut: anemie, stări de oboseală, răceli frecvente etc.

 

Sursă: http://bit.ly/2lbzhmD