Avantajele alaptarii la san

0000-00-00 00:00:00 / Categorie: Toate / Mama și copilul

Din ce in ce mai multe produse incearca sa reproduca laptele matern, alimentul de baza pentru hrana sugarului de pana la 6 luni. Totusi, niciun alt substitut nu a reusit sa reintregeasca aceleasi beneficii naturale, unice, oferite de laptele matern.

 

Cu un continut bogat in vitamine si in substante nutritive, laptele matern este benefic atat pentru cel mic, asigurandu-i un sistem imunitar fortifiat inca din primele luni, cat si pentru mama, care datorita alaptarii, beneficiaza de un nivel crescut al oxitocinei, hormonul fericirii si al atasamentului. Alaptarea are un rol foarte important in relatia dintre mama si bebelus, astfel ca intre cei doi, se contureaza si se stabileste o relatie indestructibila pe tot parcursul acestui proces natural.

 

Laptele matern - indispensabil pentru bebelusi

 

Cercetarile au demonstrat ca alaptatul poate reduce substantial riscul instalarii diabetului de tip 1, leucemiei infantile, infectiilor respiratorii si aparitia dermatitelor specifice sugarilor tocmai datorita efectului pe termen lung de intarire a sistemului de aparare al organismului.

Pe langa rolul imuno-stimulator, alaptatul asigura un continut unic de vitamine, minerale, grasimi si zaharuri care ajuta la dezvoltarea armonioasa si optimizarea capacitatii de digestie a nou-nascutului. In plus, laptele matern are intotdeauna temperatura ideala, este steril si nu necesita timp suplimentar pentru preparare.

 

Avantajele alaptarii naturale pentru bebelus

Datorita continutului variat in nutrienti, laptele matern este principala modalitate de a evita aparitia bolilor specifice sugarilor, precum: otita, rahitismul, varicela, diareea sau complicatii ale acestora. Totodata, conform studiilor in domeniu, copiii care beneficiaza de o alaptare naturala prezinta un risc de trei ori mai mic de a suferi un deces in primele trei luni de viata. Laptele mamei aduce bebelusului aportul zilnic necesar de vitamina A, creste capacitatea cognitiva si stimuleaza activitatea cerebrala a acestuia. De asemenea, conform specialistilor, activitatea propriu-zisa de supt ajuta sugarul la dezvoltarea oaselor faciale si a muschilor.

Cantitatea de lapte matern si compozitia acestuia variaza fata de momentul nasterii, in cursul aceleiasi zile si in cursul aceluiasi supt, acesta reprezentand o adaptare la nevoile sugarului. Colostrul (laptele din primele zile de dupa nastere) este mai bogat in proteine si taurina, un aminoacid necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos. Cresterea concentratiei de grasimi de la sfarsitul suptului dau senzatia de satietate si astfel se evita supraalimentarea si obezitatea. In schimb laptele formula are aceeasi compozitie in cursul aceluiasi alaptat! Laptele de mama contine factori de crestere care au rol in maturarea tubului digestiv. Cantitatea de fier din laptele matern este scazuta, dar datorita unor substante (ex.lactoferina), fierul se absoarbe mult mai eficient, intr-un procent mai ridicat, iar depozitele de fier ale sugarului sunt suficiente pana la varsta de 4-6 luni si nu este necesara suplimentarea alimentatiei cu fier.

 

Avantajele alaptarii pentru mama

Nu doar cel mic se bucura de o serie de beneficii in urma alaptarii, ci si proaspata mamica. Prin producerea constanta de lapte, organismul va arde caloriile, ajutandu-o sa obtina silueta de dinaintea sarcinii. Totodata, in perioada alaptarii mamicile se vor simti relaxate si fericite, datorita rolului pe care prolactina (hormonul care ajuta la producerea laptelui) si oxitocina il au. Un lucru extrem de important este si faptul ca alaptarea reduce riscul imbolnavirii de cancer mamar, cervical, ovarian sau de osteoporoza.

 

Pentru pastrarea tonicitatii sanilor se recomanda folosirea unei bustiere adecvate in ultimele luni de sarcina si in perioada alaptatului. Alaptatul la san nu determina lasarea sanilor!

Prin alaptarea frecventa si exclusiva la san se poate intarzia revenirea ovulatiei (si implicit a fertilitatii). Este important de retinut ca postpartum ovulatia reapare inaintea reinstalarii menstrei (astfel ca femeile care nu alapteaza pot ramane insarcinate inainte de revenirea menstruatiei). Alaptatul exclusiv la san are rol contraceptiv, dar totusi daca nu doriti inca un copil imediat, nu va bazati doar pe asta si mai folositi inca o metoda contraceptiva.

 

Alaptarea intareste legatura emotionala dintre mama si copil

Dincolo de beneficiile nutritive pe care le aduce bebelusului, alaptatul este un proces complex, natural, cu care bebelusul se intalneste o singura data in viata si care ajuta la mentinerea unei relatii profunde dintre mama si copil, ce nu se poate reconstrui tehnologic. In momentele de alaptare, cel mic se va apropia de mama, ii va cunoaste mirosul pielii si tonul vocii si se va simti linistit si relaxat.

Specialistii au desemnat laptele matern ca fiind cea mai nutritionala si sanatoasa hrana pentru bebelusi, alaptarea la san fiind recomandarea numarul 1 a Organizatiei Mondiale de Sanatate si UNICEF tocmai datorita beneficiilor unice aduse atat mamei cat si bebelusului. Tot Organizatia Mondiala de Sanatate recomanda alaptatul la san cel putin timp de sase luni, dupa care combinarea laptelui matern cu mancaruri complementare pana la varsta de doi ani.


Taguri: ,