Alegerea corecta a ochelarilor de soare

0000-00-00 00:00:00 / Categorie: Toate / Frumusețe și îngrijire

Dincolo de componenta estetica a ochelarilor de soare, cea mai importanta caracteristica a lor este protejarea impotriva razelor ultraviolete. Mai ales pe perioada verii, cand ochii sunt expusi constant la lumina soarelui, ochelarii sunt indispensabili.

O alegere corecta a ochelarilor de soare presupune sa se tina cont de functia lor cea mai importanta si anume protejarea de efectele nocive ale soarelui. O pereche de ochelari buna trebuie sa aiba un filtru UV puternic.

Protectie sigura cu ochelari de soare potriviti

Ochelarii se soare cu protectie 100% impotriva razelor UVA si UVB sunt cei mai buni si sunt recomandati in general si de medici, pentru ca ofera cea mai sigura protectie. Razele ultraviolete de tip A si B sunt cele mai frecvente in aer, pentru ca stratul de ozon blocheaza in totalitate doar razele UVC.

Este important de stiut ca protectia oferita de ochelari nu este influentata de culoarea, forma sau materialul din care sunt realizati acestia. In general, cei mai utilizati sunt cei de culoare maro sau neagra, insa este important ca vederea sa fie clara si nedistorsionata atunci cand sunt purtati. Fiecare persoana trebuie sa isi aleaga culoarea in functie de cum se simte mai bine, mai ales atunci cand conduce, pentru a vedea culorile precis.

Riscurile expunerii la raze UV

Pe termen lung, expunerea neprotejata la razele soarelui poate conduce la boli grave la nivelul globului ocular si al retinei. Cele mai cunoscute afectiuni sunt arsurile corneene, cataracta si in cazuri rare, cancerul conjuctivei sau al pleoapelor.

Medicii recomanda tuturor persoanelor care se expun pe termen lung razelor solare sa poarte ochelari cu protectie 100%, iar lentilele sa fie tratate cu substante speciale, care sa absoarba radiatiile. Cei mai expusi, insa, sunt copiii si persoanele cu ochii verzi sau albastri, pentru ca au o sensibilitate mai mare la lumina si o retina vulnerabila.

Este foarte important de retinut ca ochelarii de soare nu sunt neaparat un accesoriu de infrumusetare, ci mai degraba unul de protectie. De aceea, se recomanda ca ochelarii sa fie cumparati doar din magazine de specialitate, care sa garanteze siguranta si prezenta filtrelor de protectie. Marca “CE”si procentul de protectie inscriptionat pe lentile este semnul ca ati cumparat ochelarii potriviti.