Morcovii

2019-12-16 12:25:13 / Categorie: Toate / Leguminaria

Morcovul este a doua legumă, după cartof, în clasamentul consumului la nivel mondial. Încă din cele mai vechi timpuri, se credea că morcovul are puteri curative. În zilele noastre, morcovul este considerat o legumă gustoasă, cu un nivel ridicat de vitamine și minerale.

Pe lângă faptul că sunt o sursă bogată de vitamina A, morcovii conțin un nivel ridicat de vitamina C, vitaminele din complexul B cu proprietăți calmante și regenerante, potasiu, calciu și magneziu.
Deși foarte multe legume sunt recomandate a fi mâncate crude, în cazul morcovului este mai bun savurat fiert. Prin fierbere, acesta își pierde duritatea, iar organismul îl digeră mai ușor, absorbind cantități mai mari de beta-caroten.

Iată câteva dintre beneficiile pe care această legumă ni le oferă:
1. Morcovii îmbunătățesc vederea – beta-carotenul din compoziția morcovului se transformă în mod natural în vitamina A atunci când sunt consumați. Când vitamina A ajunge la nivelul retinei, aceasta se transformă în rodopsină, un pigment purpuriu ce te ajută să vezi noaptea
2. Previne cancerul – studiile arată că morcovul poate reduce cancerul de plămâni, mamar și cel de colon datorită conținutului de falcarinol
3. Efecte benefice asupra pielii – vindecă acneea, uniformizează tenul, previne deshidratarea, au efect împotriva îmbătrânirii pielii și luptă împotriva radicalilor liberi
4. Dantură sănătoasă – morcovii sunt o gustare delicioasă care acționează ca un abraziv natural după fiecare masă, eliminând eficient resturile alimentare
5. Îmbunătățesc calitatea laptelui pentru mămicile care alăptează.