Țelina

2019-10-11 12:19:07 / Categorie: Toate / Leguminaria

Una dintre principalele legume de care ne putem bucura în sezonul rece, țelina este originară din sudul Europei și se înrudește cu feniculul și pătrunjelul. Țelina se poate folosi într-o diversitate de preparate culinare, utile fiind toate părțile acesteia (frunze, rădăcină, semințe) și are foarte multe beneficii pentru organismul uman.

   Țelina conține vitaminele A, B, C, K, PP, dar și minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu, acid folic etc.  În scop terapeutic, țelina se poate transforma în sirop sau suc de frunze. De asemenea, țelina poate intra în combinație cu alte plante medicinale pentru prepararea de ceaiuri.

    Iată ce beneficii ne oferă țelina:
-    Scade tensiunea arterială
-    Detoxifică organismul
-    Reglează disfuncțiile hormonale
-    Este cicatrizant și diuretic
-    Previne cancerul

Această legumă are însă și câteva restricții:
•    persoanele cu alergii alimentare (țelina este puternic alergenă)
•    femeile însărcinate sau care alăptează (deoarece aceasta are efecte hormonale care pot afecta sarcina sau laptele)
•    persoanele care suferă de afecțiuni renale.