Imunitatea la vârsta a treia

2019-10-11 12:11:02 / Categorie: Toate / Sanatate

  La fel ca toate celelalte organe, sistemul imunitar slăbește cu trecerea timpului, dar poate fi stimulat și întărit cu diverse suplimente alimentare și diete corecte. Din cauza acestei sensibilități a sistemului imunitar, la persoanele ajunse la vârsta a treia, apar diferite infecții și sunt mai predispuse la afecțiuni precum erupții cutanate, zona zoster, cancer etc.

     Procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit, însă vaccinul previne gripa care lovește în fiecare an și care poate provoca pneumonii, meningite și chiar decese. De asemenea, îmbătrânirea poate fi observabilă și la nivel celular. De fiecare dată când celulele sistemului imunitar se replică pentru a face faţă unui microorganism dăunător, părţi din cromozomii lor, numite telomeri, se tot scurtează până nu mai rămâne nimic din ei. Când ajung la acest punct, celulele îşi pierd abilitatea de a se divide şi devin inutile. Cu cât oamenii îmbătrânesc, cu atât mai multe celule circulante ale sistemului imunitar se aproprie de sfârşitul mediei lor de viaţă.

    Cercetările dezvoltate de oamenii de știință evidențiază că, pe măsură ce limfocitele mor, sistemul imunitar îmbătrânit îți pierde memoria pentru microbi și uită să lupte cu aceștia. Reducerea răspunsului imun este demonstrată de reacția vârstnicilor la vaccin. Vaccinul gripal administrat la persoanele cu vârstă de 65 de ani evidențiază că eficacitatea acestuia atinge un prag de 23%, în comparație cu copiii în vârstă de 2 ani care ating pragul de 38%. Cu toate acestea, vaccinul pentru gripă sau pneumonie reduce simțitor rata de boală și deces în rândul persoanelor vârstnice.

În viitor, ar putea exista mai multe contramăsuri de înaltă tehnologie care se pot lua în această privință, de exemplu reîntinerirea timusului - o glandă localizată la nivelul pieptului, cu rol în maturarea unei clase de celule ce aparţin sistemului imunitar, numite celule T. De la pubertate încolo, timusul involuează treptat, iar locul lui este preluat de grăsime.

    Alte cercetări în curs de desfășurare sunt legate de alimentație în corelație cu sistemul imunitar al persoanelor de vârsta a treia. Aceștia trebuie să urmeze o dietă bogată în proteine, vitamine, minerale dar și aminoacizi și antioxidanți, iar fructele și legumele proaspete trebuie să aibă un loc primordial în alimentația lor.

De asemenea, sunt importante și o bună formă fizică, o viață activă cu menținerea masei musculare, dar și tratarea corectă a tuturor bolilor cronice. Vaccinurile sunt recomandate în funcție de patologia individuală și ajută la prevenirea contactării unor boli ce pot avea deznodământ fatal în cazul unor pacienți (spre exemplu, gripa la un pacient cu bronhopneumopatie cronică obstructivă severă). Suplimentele naturale, cum ar fi echinacea, cătină, propolis, miere de albine etc. trebuie consumate deoarece ele ajută la întărirea sistemului imunitar.