Antibioticele și automedicația

2019-10-11 12:01:46 / Categorie: Toate / Sanatate

Antibioticele sunt medicamente antimicrobiene, care pot să distrugă sau să împiedice proliferarea bacteriilor pentru a vindeca infecțiile. Antibioticele sunt medicamente speciale care pot lupta doar cu bacteriile; în cazul în care organismul este infectat cu un virus, acesta se va trata cu medicamente antivirale. Nu toate antibioticele sunt active împotrive tuturor bacteriilor. Există mai bine de 15 clase diferite de antibiotice care diferă în ceea ce priveşte structura chimică şi acţiunea contra bacteriilor. Un antibiotic poate fi eficace împotriva unui singur tip sau împotriva mai multor tipuri de bacterii.

    Supradozele de antibiotic sunt periculoase pentru orice persoană, în special pentru acelea care utilizează tratmente oncologice sau suplimente alimentare fără recomandarea medicului. Excesul de antibiotice poate conduce la complicații și la apariția unor boli noi, cum ar fi hepatita C. Sociologii au dscoperit că automedicația se dezvoltă tot mai des la persoanele ipohondre. Teama de boală duce de multe ori la eliminarea simptomelor cu ajutorul medicamentelor. Pe termen lung, acest comportament are riscuri și implicații majoare. Studiile în domeniu arată că România este printre primele țări la consumul de medicamente eliberate fără rețetă, peste 70% din români se tratează fără consultul unui medic specialist, iar unul din 6 români consumă antibiotice fără recomandarea medicului.

    În cele mai multe cazuri, automedicația implică, desigur, și autodiagnosticarea. Acesta este un lucru foarte periculos deoarece două afecțiuni se pot manifesta la fel, iar cu lipsa unor analize de specialitate se poate degenera la probleme mai grave. Riscurile autodiagnosticării mai pot fi: întârzierea prezentării la medic și a precizării unui diagnostic pozitiv, interacțiuni medicamentoase periculoase, administrare incorectă, dozaj incorect, alegerea greșită a terapiei, mascarea unor boli severe, risc de dependență și abuz.

    Utilizarea iresponsabilă a medicamentelor conduce la riscuri majore și îngrijorătoare nu doar asupra persoanei noastre, ci și a întregii specii. Consumul abuziv de antibiotice a creat o varietate de tulpini de bacterii rezistente la medicamente. Acest lucru reprezintă un risc mai mare pentru sănătate decât majoritatea dintre noi pot chiar să înțeleagă, deoarece o pandemie globală rezultată dintr-o tulpină bacteriană rezistentă la medicamente ar putea deveni dezastruoasă.

Prevenirea unei astfel de pandemii la nivel mondial se poate face prin:
• Informarea populaţiei cu privire la clasele majore de medicamente fără reţetă
• Conştientizarea populaţiei în legătură cu efectele grave ce pot să apară datorită combinării întâmplătoare sau chiar administrării în mod frecvent a unor medicamente uzuale
• Promovarea consumului responsabil şi raţional de medicamente
• O relație bazată pe încredere pacient-farmacist.