Cum deosebim cele 3 afecțiuni? – răceli, viroze, gripe

2019-09-12 13:23:41 / Categorie: Toate / Sanatate

Febră, tuse, strănut sau poate că îți curge nasul? Toate acestea te fac să te întrebi dacă ești răcit, ai o viroză sau în cel mai rău caz o gripă. Deși, la prima vedere, răceala și gripa au manifestări comune, fiecare deține particularittăți speciale ce le diferențiază una de cealaltă. Astfel, încă de la început, organismul oferă semnale diferite pentru a putea distinge ce tip de afecțiune ai și pentru a putea lua măsurile corecte și combate sau diminua afecțiunea.

Pentru a putea știi care este diferența între aceste trei afecțiuni și cum le putem deosebi mai ales în sezonul rece trebuie în primul rând, să recunoaștem simptomele fiecăreia:
•    Răceala
Această problemă medicală este cea mai comună infecție virală, care afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele și căile respiratorii. Cele mai frecvente virusuri care produc răceala sunt rinovirusurile care intră în organismul uman prin mâinile unei persoane care vine în contact cu secrețiile nazale ale altei persoane infectate, contrar părerilor „populare” ce afirmă că frigul determină apariția răcelii. 
Simptomele răcelii debutează la trei zile de la infectare, persoana în cauză simțind o senzație neplăcută la nivelul cavității nazale sau faringelui. În cazul răcelii, febra și durerile de cap sunt foarte rare, tusea și senzația de epuizare au o frecvență ușoară, iar strănutul, nasul înfundat și durerile de gât sunt frecvente.
•    Gripa
Anual, gripa afectează între 5% și 15% din populație, înregistrându-se destul de multe decese din cauza ei. Aceasta este o infecție a plămânilor și a căilor respiratorii, manifestată prin febră mare, cu tuse severă ce poate dura săptămâni, dureri de cap, musculare, frecvente și destul de severe stări de oboseală și de epuizare, iar nasul înfundat și durerile în gât sunt rar întâlnite.
Gripa debutează violent cu febră de 39-40 grade C, aceasta menținându-se pe o perioadă de 3 până la 5 zile. Durerile musculare sunt acute, frisoanele însoțite de dureri abdominale și ale oaselor, iar ochii pot da o senzație de usturime. Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazurile grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastrointestinale.
Această afecțiune se răspânește de la o persoană la alta prin tuse, strănut, mâini infectate și atingeri pe față. Gripa și multe alte afecțiuni de sezon pot fi prevenite prin vaccin.
•    Viroza respiratorie
Virozele sunt provocate de peste 200 tipuri de virusuri. Simptomele și semnele sunt nespecifice și variază de la o persoană la alta. După o perioadă de incubație de 24-72 de ore  apar simptomele de tipul nas înfundat, secreții nazale , strănut, dureri în gât și dureri de cap.  Secrețiile nazale sunt apoase în primele zile, dar devin apoi mai mucoase și purulente. Tusea este ușoară dar durează de obicei până în săptămâna a doua. La adulți, în general febra nu este prezentă, dar de obicei apare la copii. Simptomele dispar în 4-10 zile dacă nu apar complicații infecțioase.

Prevenția este mult mai importantă decât  tratarea unei afecțiuni, de aceea, gripa, răceala sau virozele de sezon se țin la distanță prin vaccin. Desigur, tratamentele naturiste, suplimentele alimentare, vitamina C  și măsurile corespunzătoare de igienă pot ajuta mult la ținerea la distanță acestor afecțiuni.