Ce presupune screeningul pentru osteoporoză

2019-09-12 13:15:13 / Categorie: Toate / Sanatate

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin pierderea densității osoase, acestea devenind mai fragile decât oasele normale și mai predispuse fracturilor. Această boală apare atunci când structurile osoase vechi nu sunt înlocuite cu unele noi, afectând atât bărbații, cât și femeile, însă acestea din urmă fiind predispuse bolii, mai ales după instalarea menopauzei.
 Masa osoasă atinge un nivel maxim în jurul vârstei de 25-30 de ani, după care urmează un declin treptat. Acest nivel de masă osoasă poate fi influențat de fumat, consumul de alcool, ereditatea, masa corporală sau fizică.

Specialiștii în domeniu informează publicul că osteoporoza este cea mai frecventă afecțiune metabolică osoasă, cu potențial crescut de mortalitate din cauza fracturilor vertebrale, a celor de la nivelul articulației pumnului și a celor de șold. Screening-ul are ca principal scop diagnosticarea bolii și stadiile în care aceasta poate fi curabilă, acest lucru făcându-le extrem de valoroase. Acest gen de teste ajută atât pacientul, cât și medicul să identifice simptomele sau orice semn de boală. Depistarea precoce a osteoporozei și tratarea acesteia conduc la un prognostic net mai bun și o calitate a vieții mai bună.

Metoda utilizată în prezent pentru screening-ul și depisatrea osteoporozei se numește „osteodensitometria osoasă”. Această metodă evaluează conținutul mineral pe o anumită suprafață osoasă prin tehnologii cu ultrasunete, raze X etc. Osteodensitometria osoasă (DEXA) este o metodă simplă, cu iradiere foarte mică, aproape echivalentă iradierii din mediul ambiant, care pune diagnosticul de osteopenie şi osteoporoză şi semnalizează momentul începerii tratamentului de prevenție în cazul osteopeniei şi respectiv de consolidare a masei osoase în cazul osteoporozei. Așadar, se poate preveni o suferință foarte mare printr-o investigație simplă și accesibilă.

Efectuând un screening, se poate depista cu precizie persoanele aflate în categoria de risc pentru dezvoltarea osteoporozei. Experții internaționali recomandă acest screening de măsurare a densității osoase :
•    Tuturor femeilor peste 65 de ani;
•    Tuturor bărbaților peste 70 de ani;
•    Persoanelor care au suferit o fractură după 50 de ani;
•    Femeilor aflate la vârsta menopauzei care prezintă factori de risc pentru osteoporoza asociați: vîrsta, rasa, istoric medical, constituție fizică, nivel hormonal;
•    Femeilor cu vârste sub 65 de ani care au intrat la menopauza;
•    Bărbaților cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani care au factori de risc asociați.

Osteodensitometria se face o singură dată și, în funcție de rezultat, medicul va decide nevoia unei noi investigatii. Nu este necesara nici o pregătire speciala înaintea efectuării unei osteodensitometrii.