Dovleacul

2019-09-12 13:07:43 / Categorie: Toate / Leguminaria

Dovleacul este alimentul cu care toamna se mândrește și pe care oamenii îl îndrăgesc pentru gustul dulce și pentru diversitatea preparatelor în care este produs-vedetă. De asemenea, pe lângă aroma și gustul puternic, dovleacul, este și o impresionantă sursă de vitamine și substanțe nutritive benefice pentru sănătate. Dovleacul se mândrește cu vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E și K, zinc, sodiu, calciu, magneziu, fosfor, magneziu, seleniu, mangan, fier, luteină și betacaroten. Acesta mai conține și proteine, fibre, precum și acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6.

Un aspect important de preciziat este faptul că nu doar pulpa se consumă în cazul dovleacului, ci și semințele, pe care le puteți găsi separat, în comerț. Sunt de preferat semințele în stare crudă, fără arome, sare sau fără a fi prăjite. Cel mai important beneficiu pe care semințele îl aduc sănătății nostre este faptul că elimină paraziții intestinali.

Nutriționiștii recomandă dovleacul deoarece:
-    Reglează tensiunea arterială
-    Reduce riscul de apariție al diabetului
-    Reduce colesterolul
-    Previne îmbătrânirea și apariția ridurilor
-    Diminuează oboseala
-    Combate anemia
-    Protejează inima și vederea
-    Reduce riscul de cancer
-    Menține sănătatea aparatului urinar
-    Ajută digestia

Profită de beneficiile pe care dovleacul ți le oferă și savurează-l sub formă de plăcintă, supă, la cuptor sau în stare crudă!