Tu ce stii despre dermatita seboreica?

0000-00-00 00:00:00 / Categorie: Toate / Frumusețe și îngrijire

Dermatita seboreica este o dermatoza cronica destul de frecventa.
Apare in zonele seboreice, dar nu s-au gasit diferente cantitative sau calitative ale lipidelor la pacienti fata de martori.

 

Cauze: Malassezia furfur

Malassezia furfur este un fung al carui rol a fost suspectat datorita localizarii preferentiale a dermatiei seboreice pe zonele cutanate (unde ciuperca este bine reprezentata).

Eficienta tratamentelor antifungice constituie de asemenea un argument in acest sens. Mecanismul de actiune al Malasseziei furfur este necunoscut, posibil allergic, dar fara a se cunoaste determinantii alergici responsabili. Se presupune ca antifungicele ar interveni nu numai prin actiunea antimicotica dar si prin efectele imunologice.

Zone afectate:

Dermatita seboreica apare ca placi eritematoase, cu aspect de pete, acoperite de scuame groase si aderente, localizate in zonele unde predomina seboreea:

·        Santul nazo-labial;

·        Sprancenele;

·        Zona intersprancenoasa;

·        Liziera anterioara a pielii paroase a capului.

·        In formele extinse poate cuprinde intreaga regiune peribucala si marginile ciliare ale pleoapelor (blefarita seboreica);

Afectarea pielii paroase a capului poate fi si izolata fara afectare faciala. In formele putin severe, pielea capului este acoperita de mici scuame neaderente, realizand pitiriazis capitis (matreata). In general leziunile sunt asimptomatice, uneori pacientul acuzand prurit (mancarime) sau arsuri.

In formele severe: se formeaza placi eritematoase slab delimitate acoperite de scuame grasoase, ce adera la firele de par. Leziunile sunt situate in special pe partea anterioara a pielii capului coborand sub liziera si formand un cordon eritemato-scuamos denumit „coroana seboreica”.

In formele severe se formeaza depozite albicioase, groase, oferind aspectul de casca. Evolutia este cronica si netratata poate determina alopecie seboreica.

 

Afectarea toracelui se prezinta sub forma de placi eritematoase inelare sau circinate cu margini scuamoase, localizate presternal si, mai rar, interscapulo-vertebral – "eczematidele figurate mediotoracice".

 

Alte afectari posibile sunt regiunile piloase si regiunea genitala.

Dermatita seboreica la copii:

Dermatita seboreica la noii nascuti si la sugari se manifesta dupa doua saptamani de la nastere, pana in luna a 3-a (in cadrul crizei seboreice a nou-nascutului).

In formele tipice aspectul este cel de cruste galbui (cruste de lapte) care acopera pielea capului, uneori in totalitate, putand sa se intinda pe frunte, sprancene, obraji sau gat. In formele extinse poate surveni eritrodermia (Leiner-Moussous). Evolutia este cel mai adesea spontan favorabila.